Futbolda ırkçılık sorunu!

Irkçılık, hayatın her alanında olduğu gibi spor dünyasında da mücadele edilmesi gereken bir hastalıktır. Özellikle futbol gibi kitlelerin bir araya geldiği bir spor dalında, ırkçılığın etkileri daha da belirgin hale gelir. Siyahi futbolcular, ırkçılık sorunundan en çok etkilenen gruplardan biridir. Bu sebeple, futbolda ırkçılıkla mücadele etmek için UEFA gibi organizasyonlar oldukça hassas davranmaktadır.

UEFA, ırkçılıkla mücadelede ciddi bir rol üstlenmiş ve bu konuda çeşitli önlemler almıştır. Irkçı davranışlarda bulunan takımlara ve bireylere ciddi cezalar vererek ırkçılığı caydırmaya çalışmaktadır. Ancak tribünlerdeki ırkçılık sorunu hala büyük bir meydan okuma olarak durmaktadır ve bu konuda nasıl bir çözüm bulunacağı belirsizliğini korumaktadır.

futbolda ırkçılık


Yeşil sahalarda yaşanan siyahi ırkçılık olayları futbol dünyasının önemli sorunları arasında yer alırken, kulüplerle, futbolcu ve taraftarların da maddi ve manevi sıkıntılarla karşı karşı kalmalarına neden oluyor.

Yıllar önce başlayan ve siyahi futbolculara yönelik gerçekleşen ırkçı eylem ve söylemlerin önüne geçilemiyor. Özellikle Avrupa'da futbol oynayan Afrika kökenli futbolcular ırkçılık olaylarına maruz kalıyor. Siyahi futbolculara yönelik ''Maymun'', ''Pis Maymun'' ifadeleriyle, maymun taklidi veya taraftarın çıkardığı maymun sesi, sahalara atılan muz ile ''Ormanına geri dön'' marşları ırkçılıkta en yaygın kullanılan yöntemlerin başında yer alıyor.

Türk futbolcu Emre Belözoğlu da İngiltere'de futbol oynarken, Türkiye'de ise Sivasspor'un İsrailli futbolcusu Balili ırkçılık suçlamasına maruz kalırken, Ankaraspor'dan De Nigris ise ırkçılık tartışmalarının içinde yer almıştı.

-UEFA'DAN IRKÇILIKLA MÜCADELE-

Öte yandan UEFA, sahalarda yaşanan ırkçılık olaylarının önüne geçebilmek için mücadelesini sürdürüyor. Kulüplere büyük para ve saha kapatma cezalarının yanı sıra, futbolcularla taraftarlara da para veya hapis cezası verilebiliyor. Bunun yanında takımların puanları da silinebiliyor.

UEFA ayrıca, taraftarların ırkçı eylemlerde bulunmaları durumunda hakemlere maçı durdurma yetkisi de veriyor.

İngiltere Olimpiyat Birliği de geçen yıl 2008 Pekin Olimpiyatları öncesinde oyunlara katılacak sporculara olimpiyat köyünde siyaset içerikli, dini veya ırkçı konuşmalar yapmalarını engelleyici bir sözleşmeyi imzalattırmıştı.

-IRKÇILIK OLAYLARI-

Bu sezon yeşil sahalarda yaşanan bazı ırkçılık olayları şöyle:

Belçika: 21 Mayıs 2009'da Belçika Birinci Lig takımlarından Anderlecht'te forma giyen Jelle Van Damme, Standart Liege'nin savunma Oguchi Onyewu'ya ''pis maymun'' dediği gerekçesiyle ırkçılıkla suçlanıyor.

Fransa: Fransa'da amatör ligde yer alan Lagnieu kulübünün oyuncusu Maxence Cavalcante, maç sırasında rakip takımın Senegalli oyuncusu Makam Traore'e ''pis maymun'' biçiminde ırkçı sözler sarf ettiği için 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İtalya: Birinci Futbol Ligi (Serie A) takımlarından AS Roma'nın taraftarları rakip takımdaki siyahi futbolcuya ırkçı tezahüratları nedeniyle 8 bin Avro'luk para cezasına çarptırıldı.

Almanya: Almanya Birinci Futbol Ligi (Bundesliga) takımlarından Hertha BSC Berlin'in bazı taraftarlarına, Hertha'nın Alman 4. Lig takımı Babelsberg'e karşı oynananı hazırlık maçında, bu takımda oynayan siyahi futbolcu Babacar N'Diaye'ye ırkçı sözlerle hakaret ettikleri gerekçesiyle stada girmeme yasağı verildi.

Daha önce yaşanan olaylardan bazıları ise şunlar:

İspanya: 2008 yılında Şampiyonlar Ligi'ndeki Atletico Madrid-Olympique Marsilya maçında taraftarların ırkçı pankart açmak istemesi üzerine çıkan olayların ardından evsahibi takıma 1 maç saha kapatma ve 1 maç seyircisiz oynama cezası verildi.

-İspanya Birinci Futbol Ligi (La Liga) takımlarından Atletico Madrid, taraftarları Recreativo Huelva'nın siyahi Fransız oyuncusu Florent Sinama Pongolle'e ırkçı tezahüratta bulunduğu için 3 bin Euro para cezasına çarptırıldı.

-UEFA Tahkim Kurulu, Real Madrid ile Bayer Leverkusen arasında 2004 yılında oynanan karşılaşmada İspanyol seyircilerin ırkçılık içeren tezahüratları nedeniyle de ev sahibi takımı 15 bin İsviçre Frangı ile cezalandırdı.

-İspanyol teknik adam Luis Aragones, 2004 yılında milli takımı çalıştırırken, ırkçı beyanat verdiği gerekçesiyle disiplin soruşturması geçirdi.

-La Liga takımlarından Albacete, ırkçılık olayları nedeniyle 799 dolar para cezasına çarptırıldı.

-İngiltere Futbol Federasyonu (FA), İngiltere'nin İspanya ile yapacağı dostluk maçının, başkent Madrid'de oynanmasına, 2004 yılında yapılan dostluk maçında İngiliz futbolcular Shaun Wright-Phillips, Ashley Cole, Rio Ferdinand, Jermain Defoe ve Jermaine Jenas'ın ırkçı tezahüratlara maruz kaldığı gerekçesiyle onay vermedi.

Hırvatistan: Hırvatistan Futbol Federasyonu, Hırvat taraftarları, 2008 yılında İngiltere Milli Futbol Takımı'ndan Emile Heskey'e ırkçı tezahüratta bulunması nedeniyle 27 bin dolarlık para cezasına çarptırdı.

Bulgaristan: Birinci Futbol Ligi (A Grupa) takımlarından Botev Plovdiv'in 3 puanı, taraftarlarının Levski Sofya maçında açtığı ''ırkçı pankart'' nedeniyle silindi. Botev Plovdiv, daha önce de ırkçılıktan dolayı 3 maç seyircisiz oynama cezası almıştı.

Rusya: Türk futbolcu Fatih Tekke'nin de formasını giydiği Zenit St Petersburg, Fransa'nın Marsilya takımıyla yapılan maçta taraftarlarının ırkçı davranış sergilemeleri nedeniyle 37 bin Euro para cezasına çarptırıldı.

İtalya: UEFA Tahkim Kurulu, 2004 yılında yapılan ve 2-2 biten Lazio-Partizan karşılaşmasında İtalyan taraftarların Partizan'ın siyahi oyuncusu Boya aleyhinde sürekli ''Hu Hu Hu Hu'' şeklinde yaptıkları ırkçılık içeren tezahüratları ve sahaya atılan yabancı maddelerle havai fişek yakılması üzerine İtalyan takımına 1 maç seyircisiz oynama ve 60 bin İsviçre Frangı para cezası verdi.

-İtalya: İtalya'da statlarda ırkçı gösteriler yapan 4 Lazio taraftarı tutuklandı.

-İngiltere: Premier Lig'de 2004 yılında Blackburn Rovers-Birmingham City maçında ırkçı tezahürat yaptığı belirlenen taraftarlara 1880 dolar para ve 5 yıl statlardan uzaklaştırma cezası verildi.

-2001 yılında İtalya'da Futbol Merkez Ceza Kurulu, taraftarlarının Parmalı Thuram'a karşı ırkçı tezahürat yapmalarından dolayı Verona Kulübü'ne 40 milyon İtalyan Lireti para cezası verdi.

Belçika: Amatör futbol takımlarından KFC Haren, oyuncularının ırkçılık yaptığı gerekçesiyle Belçika Futbol Federasyonu tarafından ligden 1 sezon boyunca ihraç edildi.
 
Son düzenleme moderatör tarafından:

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
42B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
29B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
13B
Yanıtlar
3
Görüntülenme
2B
Üst