Karamanın koyunu sonra çıkar oyunu deyiminin hikayesi

Ömer
Yönetici
Karamanın koyunu sonra çıkar oyunu deyiminin yaşanmış hikayesi

Karamanoğulları ile Osmanlı Devletinin yoğun savaşa tutuştuğu yıllarda, Karaman halkı savaşlardan çok çekmiş; ezilmişler, evleri, barkları, malları çok zarar görmüş. O devrin önde gelenleri toplanıp, "Bu kardeş kavgasını tatlılığa bağlayalım" diyerek bir kurultay kurmuşlar. Karaman Beyi ile Osmanlı Beyi'ni Konya'ya çağırmışlar, her iki tarafın şikayetini dinlemişler. Sözü tatlıya getirip, her iki beye de, bir daha savaş yapmamaları için yemin ettirmişler.

Karaman Beyi yemin ederken, elini koynuna götürerek: "Bu can tende kaldıkça, Osmanlı'yı kardeş bilip, ona karışı kılıç çekmeyeceğime dair söz veriyorum" demiş. Fakat kurultaydan çıkan Karaman Beyi, kaftanının altından bir kuş çıkarıp onu salıvermiş ve "İşte can çıktı söz bitti" demiş Karaman Bey'inin koynundan kuş çıkarıp salıvermesinden sonra bu darb-ı mesel halk arasında yayılmıştır.

İşte bu yüzden dolayı, olaylara kuşkuyla yaklaşan atalarımız bu deyimi kuşkulu halleri vurgulamak için kullanmaya başlamış, o zamandan beri dilimizde yaygın olarak kullandığımız bir deyim olarak bu deyim yerini almıştır..
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Üst