LAL
Moderatör
Karadeniz Bölgesinin Meşhur Yemekleri, Karadeniz Yemekleri, Yöresel Karadeniz Yemekleri, Karadeniz Bölgesi Yöresel Yemekleri ve Tarifleri
Muhlama
Malzemesi:
1,5 su bardağı rende kaşar peynir
1,5 su bardağı dil peyniri
1 tatlı kaşığı tulum peyniri
2 yemek kaşığı mısır unu
2 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı su
Hazırlanışı:
Önce tencerede mısır ununu 1/2 tereyağında kavurun. Dil peyniri ve kaşar peyniri ekleyin. Hazırladığınız karışıma bir bardak su ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Kalan tereyağını bir tavada eritin. Hazırladığınız peynir karışımı macun haline geldikten sonra karışımı tavada erittiğiniz tereyağının üzerine dökün.
Sıcak olarak servis edin.
Pazı kavurma
Malzemesi:
5 bağ taze pazı
6 soğan
1 çay bardağı haşlanmış barbunya
tuz
Hazırlanışı:
Pazıları ince ince doğrayın. Sonra haşlayıp, suyunu sıkın. Soğanları tereyağında kavurun. Soğana pazıları ilave ederek kavurmaya devam edin. Pazılar iyice kavrulduktan sonra karışıma barbunyaları ilave edin. Bir dakika daha kavurduktan sonra sıcak olarak servis yapın.
Hamsili ekmek
Malzemesi:
1 bağ pazı
2 bağ taze soğan
1 bağ taze nane
1 kg hamsi
8 su bardağı mısır unu
Yeterince tuz
Hazırlanışı:
Önce hamsilerin kılçıklarını temizleyin. Pazı, taze soğan ve naneleri ince ince doğrayın. Doğradığınız malzemeleri mısır ununun üzerine boşaltın. Çok sıcak su ilave ederek hamsilerle diğer malzemeleri karıştıracak şekilde yoğurun. Hazırlanan karışımı tepsiye koyarak 60 dakika fırında pişirin.
Laz böreği
Malzemesi:
10 yaprak yufka
4 yumurta
8 su bardağı süt
2 paket vanilya
3 su bardağı kıyılmış fındık içi
5 su bardağı tozşeker
2 paket buğday nişastası
5 çay bardağı eritilmiş tereyağı
1 su bardağı su
Şerbeti için:
10 su bardağı su
10 su bardağı toz şeker
1/2 limon suyu
Hazırlanışı:
Sekiz su bardağı süte şeker ekleyerek kaynatın. Başka bir kapta buğday nişastası, yumurta, vanilya ve biraz suyu karıştırın. Hazırladığınız malzemeyi kaynayan sütün üzerine dökerek muhallebi haline gelinceye dek karıştırın. Bir tepsinin altını yağlayın. Yufkaların üstlerini yağlayarak beş kat halinde tepsiye dizin. Dizdiğiniz beş kat yufkanın üzerine hazırladığınız muhallebiyi dökün. Yufkaların üzerindeki muhallebiye, dövülmüş fındıkları yayın. Kalan beş kat yufkayı üstlerini yağlayarak muhallebili yufkaların üzerine dizin. Şerbet malzemelerini karıştırarak pişirdikten sonra soğumaya bırakın. Hazırladığınız böreği dilim dilim keserek fırında pişirin. Börek soğuduktan sonra soğumuş tatlı şerbetini ekleyin.
Laz helvası
Malzemesi:
3 kg süt
1 kg şeker
3 paket vanilya
3 yumurta sarısı
300 gr beyaz un
200 gr irmik unu
Hazırlanışı:
Bütün malzemeyi tencereye koyun ve kısık ateşte muhallebi kıvamına getirin. Bir taşım kaynatın ve tepsiye boşaltın. Soğuyunca arzuya göre dondurma ile servis edin.
Muhlama
Malzemesi:
1,5 su bardağı rende kaşar peynir
1,5 su bardağı dil peyniri
1 tatlı kaşığı tulum peyniri
2 yemek kaşığı mısır unu
2 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı su
Hazırlanışı:
Önce tencerede mısır ununu 1/2 tereyağında kavurun. Dil peyniri ve kaşar peyniri ekleyin. Hazırladığınız karışıma bir bardak su ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Kalan tereyağını bir tavada eritin. Hazırladığınız peynir karışımı macun haline geldikten sonra karışımı tavada erittiğiniz tereyağının üzerine dökün.
Sıcak olarak servis edin.
Pazı kavurma
Malzemesi:
5 bağ taze pazı
6 soğan
1 çay bardağı haşlanmış barbunya
tuz
Hazırlanışı:
Pazıları ince ince doğrayın. Sonra haşlayıp, suyunu sıkın. Soğanları tereyağında kavurun. Soğana pazıları ilave ederek kavurmaya devam edin. Pazılar iyice kavrulduktan sonra karışıma barbunyaları ilave edin. Bir dakika daha kavurduktan sonra sıcak olarak servis yapın.
Hamsili ekmek
Malzemesi:
1 bağ pazı
2 bağ taze soğan
1 bağ taze nane
1 kg hamsi
8 su bardağı mısır unu
Yeterince tuz
Hazırlanışı:
Önce hamsilerin kılçıklarını temizleyin. Pazı, taze soğan ve naneleri ince ince doğrayın. Doğradığınız malzemeleri mısır ununun üzerine boşaltın. Çok sıcak su ilave ederek hamsilerle diğer malzemeleri karıştıracak şekilde yoğurun. Hazırlanan karışımı tepsiye koyarak 60 dakika fırında pişirin.
Laz böreği
Malzemesi:
10 yaprak yufka
4 yumurta
8 su bardağı süt
2 paket vanilya
3 su bardağı kıyılmış fındık içi
5 su bardağı tozşeker
2 paket buğday nişastası
5 çay bardağı eritilmiş tereyağı
1 su bardağı su
Şerbeti için:
10 su bardağı su
10 su bardağı toz şeker
1/2 limon suyu
Hazırlanışı:
Sekiz su bardağı süte şeker ekleyerek kaynatın. Başka bir kapta buğday nişastası, yumurta, vanilya ve biraz suyu karıştırın. Hazırladığınız malzemeyi kaynayan sütün üzerine dökerek muhallebi haline gelinceye dek karıştırın. Bir tepsinin altını yağlayın. Yufkaların üstlerini yağlayarak beş kat halinde tepsiye dizin. Dizdiğiniz beş kat yufkanın üzerine hazırladığınız muhallebiyi dökün. Yufkaların üzerindeki muhallebiye, dövülmüş fındıkları yayın. Kalan beş kat yufkayı üstlerini yağlayarak muhallebili yufkaların üzerine dizin. Şerbet malzemelerini karıştırarak pişirdikten sonra soğumaya bırakın. Hazırladığınız böreği dilim dilim keserek fırında pişirin. Börek soğuduktan sonra soğumuş tatlı şerbetini ekleyin.
Laz helvası
Malzemesi:
3 kg süt
1 kg şeker
3 paket vanilya
3 yumurta sarısı
300 gr beyaz un
200 gr irmik unu
Hazırlanışı:
Bütün malzemeyi tencereye koyun ve kısık ateşte muhallebi kıvamına getirin. Bir taşım kaynatın ve tepsiye boşaltın. Soğuyunca arzuya göre dondurma ile servis edin.