Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Meyveleri

Konusu 'Güneydoğu Anadolu Bölgesi' bölümündedir ve LAL tarafından 25 Ocak 2011 başlatılmıştır.

  1. LAL

    LAL Moderatör

    Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen meyveler,
    Güneydoğu Anadoluda yetişen meyveler, Güneydoğu Anadolu bölgesi meyveleri, Güneydoğu Anadolu bölgesinin tarım ürünleri


    Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen tarım ürünleri nelerdir

    Güneydoğu Anadolu bölgesinin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır. Özellikle Diyarbakır çevresinde ağırlığı 20 kg’ı aşan karpuz yetiştirilmektedir.

    Özellikle Gaziantep çevresinde bağcılık gelişmiştir. Üretilen üzüm yaş olarak tüketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil ya da içki yapımında kullanılır.

    Bölgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir. En fazla ekim alanına sahip Şanlıurfa’yı Diyarbakır izler. Bölgede yetiştirilen diğer önemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyaman’da yetiştirilir.

    Bölgede en fazla ekilen endüstri bitkileri arasında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akçakale ve Gaziantep’te yetiştirilir.

    Antep Fıstığı : Bölgenin karakteristik ürünüdür. Üretimin % 90’ı bu bölgede gerçekleşir.
    Susam : Az bir alanda ekimi yapılmaktadır. Ancak üretimi bölge için önem taşır.

    Kırmız Mercimek : Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir. Türkiye üretiminin tamamına yakınını bu bölge sağlar. En çok Şanlıurfa ve Gaziantep’te yetiştirilir.

    Çeltik : Siverek’te yetiştirilmektedir.

    Zeytin : Akdeniz ikliminin etkileri görülen Gaziantep yöresinde Kilis ve Islahiye çevresinde yetiştirilir.

    Tütün : Sulama ile birlikte ekim alanları genişlemektedir. Üretimde Adıyaman ve Batman önde gelir.

    Sebze : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir.

Sayfayı Paylaş

Bu sayfa için etiketler

  1. güneydoğu anadolu bölgesinin meşhur meyveleri